Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Pediacus fuscus Erichson, 1845
Opis w KFP:
[tom 12]
Gatunek obejmujący zasięgiem Europę północną oraz Syberię, w Fennoskandii docierający do skrajnych prowincji północnych, notowany nadto z Ameryki Północnej oraz pod koniec ubiegłego wieku ze Szwajcarii i Siedmiogrodu. Według A. Horiona (1960) w Europie środkowej nie występuje. Jedyna wzmianka z Polski sprzed przeszło 60 lat o występowaniu w Warszawie wydaje się być niewiarygodna. Gatunek ten może być odnaleziony w Puszczy Białowieskiej. Zasiedla przeważnie suche, uszkodzone pożarem drzewa iglaste i liściaste. Larwy występują zazwyczaj pod zwęgloną korą przy szyi korzeniowej albo przy podstawie pnia, często w towarzystwie Dendrophagus crenatus (Payk.). Prowadzą one prawdopodobnie drapieżny sposób życia. Przepoczwarczenie następuje w glebie. Postacie dojrzałe odbywają loty podczas ciepłych wieczorów lipcowych.
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Nizina Mazowiecka: Warszawa (Tenenbaum 1923); «Prusy» (Reitter 1911, Horion 1951, Ślipiński 1982); «Prusy Wschodnie» (Jakobson 1915)