Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Laemophloeus muticus (Fabricius, 1781)
Opis w KFP:
[tom 12]
Gatunek zamieszkujący głównie północną Europę, w Skandynawii docierający do skrajnych prowincji północnych, notowany też z izolowanych stanowisk w okolicy Paryża, w północnych Włoszech, Hesji i Bawarii, Austrii i Polsce. U nas znany z dwóch stanowisk. Zasiedla drzewa liściaste, zwłaszcza powalone na ziemię przez wiatr brzozy, dęby i olchy. Spotykany często w pniach nadpalonych przez pożar. Larwy odbywają rozwój w przegrzybiałym drewnie, często w towarzystwie Platyrhinus resinosus (Scop.) i Cryptophagus corticinus Thoms.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: nadleśnictwo Przerwanki w Puszczy Boreckiej (Ślipiński 1982); Sudety Zachodnie: ruiny zamku Nowy Dwór na górze Zamkowej (620 m n.p.m.) koło Wałbrzycha (Gerhardt 1895, Gerhardt 1895b, Gerhardt 1896, Gerhardt 1896c, Gerhardt 1910); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Jakobson 1915); «Prusy» (Kugelann 1794, Siebold 1847, Lentz 1857, Lentz 1879, Schilsky 1888, Schilsky 1909, Reitter 1911); «Prusy Wschodnie» (Seidlitz 1889, Horion 1960); «Śląsk» (Kuhnt 1912, Horion 1951, Ślipiński 1982)

Uwagi:
«Prusy»: terra typica! dla Cucuius labiatus Kugel.