Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Coraebus undatus (Fabricius, 1787)
Opis w KFP:
[tom 10]
Gatunek rozsiedlony w Europie południowej (zwłaszcza w jej części zachodniej) oraz w południowej części Europy Środkowej i Ukrainy, notowany również z Maroka, niemal wszędzie spotykany rzadko i przeważnie pojedynczo. W Polsce znany zaledwie z kilku stanowisk w trzech tylko krainach, od kilkudziesięciu lat nie poławiany. Zasiedla różne gatunki dębów. Larwy żerują pod korą i w żywych tkankach wierzchniej warstwy drewna pni i grubszych gałęzi, przeważnie uprzednio uszkodzonych przez inne owady. W południowej części Francji jest to groźny szkodnik dębów korkowych: larwy drążąc chodniki powodują wyciek brunatnego soku, który zabarwia korek, czyniąc go mniej wartościowym. Postacie dojrzałe spotyka się w lipcu i sierpniu; są one bardzo rzadko poławiane, gdyż przebywają przeważnie w wierzchołkowej części drzewa, tylko samice są częściej znajdowane na pniach, gdy poszukują miejsca dla złożenia jaj. W zbiorach zaliczają się do rzadkości, gdyż wyhodowanie dorosłych postaci z larw jest również bardzo trudne.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu: