Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Micropeplus caelatus Erichson, 1839
Opis w KFP:
[tom 5]
Gatunek o niedostatecznie poznanym rozmieszczeniu, wykazywany głównie z północnej części środkowej Europy, ponadto notowany z Kaukazu, Irlandii, Danii, Holandii i jednej południowej prowincji Szwecji. Wszędzie rzadko i sporadycznie spotykany. Występuje na wilgotnych glebach torfiastych skąpo porośniętych roślinnością, poławiany zwłaszcza na jesieni z traw na pobrzeżach lasu, ponadto pojedynczo pod napływkami na pobrzeżu bagna oraz w pryzmach kompostu.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Zaleskie koło Słupska (Lüllwitz 1914, Lüllwitz 1916, Horion 1963), Gdańsk (Horion 1963); Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Głogów (Letzner 1873, Letzner 1876, Letzner 1883g, Letzner 1888, Gerhardt 1910, Horion 1963); «Pomorze» (Kersten 1944, Horion 1951); «Prusy» (Schilsky 1888, Schilsky 1909, Łomnicki M.A. 1913, Horion 1951); «Prusy Wschodnie» (Seidlitz 1888, Nohel 1973); «Śląsk» (Kuhnt 1912, Łomnicki M.A. 1913, Horion 1951)