Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Carpelimus (Paraboopinus) nitidus (Baudi, 1848)
Opis w KFP:
[tom 6]
Gatunek zamieszkujący środkową i południową Europę oraz północną Afrykę, wykazany również z Kaukazu i Turkiestanu. W Polsce znany dotychczas tylko z sześciu krain. Znajdowany na pobrzeżach wód, zarówno na glebach piaszczystych jak i gliniastych, pod rozkładającymi się szczątkami roślinnymi i napływkami.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: Węgorzewo (Vorbringer 1907, Horion 1963); Dolny Śląsk (Kolbe W. 1913, Kolbe W. 1924, Kolbe W. 1927, Horion 1963); Górny Śląsk (Polentz 1935, Polentz 1938, Polentz 1939, Horion 1963); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Raków i Zacisze woj. Częstochowa. (Lgocki 1908); Sudety Zachodnie: Karkonosze (Kolbe W. 1913, Pax 1921); Beskid Zachodni: okolice Cieszyna (Wanka 1920, Horion 1963); Polska (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy» (Horion 1951); «Prusy Wschodnie» (Schilsky 1909, Kuhnt 1912); «Śląsk» (Hinke 1919, Horion 1951)