Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Stenus (Stenus) sylvester Erichson, 1839
Opis w KFP:
[tom 6]
Gatunek rozmieszczony od północnej Francji, południowej Fennoskandii, Półwyspu Kolskiego przez całą środkową Europę aż do północnych Włoch, Bośni i Siedmiogrodu. W Polsce wykazany z nielicznych miejscowości. Znajdowany w cienistych lasach, na terenach bagiennych i wilgotnych łąkach — nad bajorkami, pod opadłym listowiem, gnijącymi szczątkami roślinnymi i wśród mchów.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: koło Bartoszyc (Szujecki A.*); Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Poznań (Szulczewski 1922); Nizina Mazowiecka (Tenenbaum 1931, Tenenbaum 1938, Kinelski i Szujecki 1959); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1886, Leder 1872, Schwarz i Letzner 1874, Gerhardt 1897g, Gerhardt 1904, Gerhardt 1907, Gerhardt 1910, Polentz 1949); Sudety Zachodnie: Karkonosze (Gerhardt 1910); Beskid Wschodni (Trella 1930b, Tenenbaum 1938); Polska (Szujecki 1961); «Prusy» (Łomnicki M.A. 1913, Tenenbaum 1923); «Prusy Wschodnie» (Vorbringer 1905); «Śląsk» (Kuhnt 1912)