Browse by:

»

Genus (range choice):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Distribution as:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow species: Stenus (Hypostenus) fornicatus Stephens, 1833
Description in KFP (in Polish):
[tom 6]
Gatunek rozprzestrzeniony prawie w całej Europie (prócz północnej części Fennoskandii), notowany nadto z Maroka, Kaukazu i okolic Morza Kaspijskiego. W Polsce rzadko spotykany, znany z nielicznych stanowisk. Żyje na wilgotnych miejscach nad brzegami wód — wśród mchów, traw i w detrytusie, często poławiany na roślinach błotnych.
map - KFP regions magnify
Occurrence in faunistic regions as in KFP

[not updated]
ATTENTION
This is the archival website. For more recent data on the species at the Biodiversity Map
CLICK HERE.
The current website is a browser
of the digitized Catalogus Faunae Poloniae.
BioMap Database provides new data on species and more search tools.


Distribution as:
Distribution data:
Pobrzeże Bałtyku: Gdańsk (Helm 1880), Zaleskie woj. Słupsk (Lüllwitz 1916); Pojezierze Mazurskie: Puszcza Piska — Szeroki Bór (Szujecki 1966); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Gerhardt 1908b, Gerhardt 1910, Szulczewski 1922, Arnold 1936); Nizina Mazowiecka (Szujecki 1958, Szujecki 1968), okolice Ostrowi Mazowieckiej (Szujecki A.*); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1886, Leder 1872, Schwarz i Letzner 1874, Gerhardt 1901, Gerhardt 1905, Gerhardt 1910); Górny Śląsk: Łabędy (Kolbe W. 1927); Beskid Zachodni: koło Cieszyna (Wanka 1927); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1932); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Szujecki 1961, Szujecki 1966, Horion 1963); «Prusy» (Zebe G. 1852, Bach 1860); «Śląsk» (Kuhnt 1912); «Galicja» (Łomnicki M.A. 1884); «Galicja Zachodnia» (Łomnicki M.A. 1886); «nad Radunią» (Dommer 1850, Lentz 1857, Lentz 1879)