Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Ocypus (Goerius) brunnipes (Fabricius, 1781)
Opis w KFP:
[tom 7]
Gatunek rozsiedlony głównie w środkowej i południowo-wschodniej Europie, na północ dociera do Wysp Brytyjskich, Danii, południowej części Fennoskandii i Karelskiej ASRR. W Polsce notowany z nielicznych rozproszonych stanowisk. Występuje na miejscach wilgotnych zarówno na obszarach nizinnych, jak i górzystych, w lasach, na wrzosowiskach i pobrzeżach wód. Poławiany w ściółce, wśród mchów, pod zmurszałą korą, opadłym listowiem, kamieniami i napływkami.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku (Lüllwitz 1916, Labler 1921b, Szujecki 1960b); Pojezierze Mazurskie: Bartoszyce (Barkowski 1933); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1910, Hubenthal 1916b, Szulczewski 1922, Myrdzik 1933); Nizina Mazowiecka (Szujecki 1960b, Szujecki 1968); Puszcza Białowieska (Szujecki 1960b); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1889c, Gerhardt 1910, Polentz 1943); Roztocze: Buczyna Gorajska woj. Zamość (Tenenbaum 1913); Sudety Zachodnie (Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1910); Sudety Wschodnie (Zebe G. 1852, Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1910); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Horion 1965); «Prusy» (Zebe G. 1852, Siebold 1847, Lentz 1857, Horion 1965); «Śląsk» (Weigel 1806, Kuhnt 1912)