Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Quedius (Quedius) tristis (Gravenhorst, 1802)
Opis w KFP:
[tom 7]
Gatunek rozprzestrzeniony w zachodniej, południowej i środkowej Europie, notowany z południowej Skandynawii, północnej Afryki, Azji Mniejszej, Kaukazu, Zakaukazia i północnego Iranu. W Polsce rzadko notowany, przeważnie na podstawie bardzo dawnych znalezisk. Występuje pod rozkładającymi się szczątkami roślinnymi na obszarach nizinnych i podgórzach, głównie na glebach piaszczystych i suchych murawach.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Gdańsk (Helm 1882, Lentz 1886), Hel (Węgrzecki 1932); Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Gruszeczka koło Milicza (Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1910), Brudzyń (Szulczewski 1922); Nizina Mazowiecka: Warszawa (Tenenbaum 1923); Dolny Śląsk: Gogolin (Kolbe W. 1927, Horion 1965); Górny Śląsk (Roger 1856, Reitter 1870, Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1910, Kolbe W. 1927, Nowotny i Polentz 1933, Horion 1965); Roztocze: Ulów woj. Zamość (Tenenbaum 1913, Tenenbaum 1923); Sudety Wschodnie: Kłodzko (Zebe G. 1852); «Prusy Zachodnie» (Seidlitz 1889); «Śląsk» (Kuhnt 1912, Łomnicki M.A. 1913, Horion 1951)