Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Dochmonota clancula (Erichson, 1837)
Opis w KFP:
[tom 8]
Gatunek rozprzestrzeniony w środkowej i północnej części Europy, W Skandynawii sięgający do około 65° szer. geogr. północnej, wykazywany również z Syberii. W Polsce notowany głównie z pojedynczych rozproszonych stanowisk, jedynie na Śląsku Dolnym częściej znajdowany, ale od przeszło 40 lat i tam nie obserwowany.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Krowice koło Skwierzyny (Arnold 1936); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1886, Leder 1872, Gerhardt 1894, Gerhardt 1895c, Gerhardt 1896b, Gerhardt 1897g, Kolbe W. 1909, Kolbe W. 1910); Sudety Zachodnie: Brachów (Gerhardt 1890, Gerhardt 1910); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1930b); Polska (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy» (Horion 1951); «Prusy Wschodnie» (Vorbringer 1905); «Śląsk» (Horion 1951)