Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Dermestes (Dermestes) bicolor Fabricius, 1781
Opis w KFP:
[tom 11]
Rozsiedlony w niemal całej Palearktyce, w Europie od południowych wybrzeży Bałtyku i Morza Północnego aż do krajów śródziemnomorskich. W Polsce jest niezbyt często spotykany, znany tylko z siedmiu krain. Występuje głównie w gniazdach dzikich ptaków, zwłaszcza bocianów i dziuplaków, ale jest także notowany z ferm drobiu, gołębników i kurników. Żywi się piórami i odpadkami pochodzenia zwierzęcego. W naszych warunkach klimatycznych występuje jedno pokolenie. Przezimowuje postać dojrzała.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Gdańsk (Lentz 1871, Horion 1955); Pojezierze Pomorskie: Kaczynos koło Malborka (Lentz 1871, Lentz 1879); Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Krotoszyn i Grodzisk Wielkopolski (Szulczewski 1922), Poznań, Nowa Sól (Mroczkowski M.*); Nizina Mazowiecka (Tenenbaum 1923, Mroczkowski 1954b, Mroczkowski 1955b, Horion 1955); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1888, Leder 1872, Gerhardt 1907, Gerhardt 1910, Scholz R. i Hinke 1919, Polentz 1942); Wyżyna Małopolska: Włodzimierzów koło Piotrkowa Trybunalskiego (Śliwiński 1958); Sudety Zachodnie: Karkonosze (Gerhardt 1910), Zagórze Śląskie koło Wałbrzycha (Polentz 1942); Polska (Mroczkowski 1954, Mroczkowski 1975); «Prusy» (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy Wschodnie» (Seidlitz 1888); «Śląsk» (Weigel 1806, Kuhnt 1912, Łomnicki M.A. 1913, Mroczkowski 1975)