Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Malachius scutellaris Erichson, 1840c
Opis w KFP:
[tom 11]
Gatunek zamieszkujący głównie Europę Środkową, docierający na zachód do środkowej i wschodniej części Francji, a na południe do Bośni i Bułgarii, notowany poza tym z Azji Mniejszej i Syrii. Wszędzie poławiany rzadko i sporadycznie, przeważnie pojedynczo. W Polsce znany dotychczas z rozproszonych stanowisk w sześciu tylko krainach. Zasiedla ciepłe stanowiska na terenach pagórkowatych. Bionomia jest poznana fragmentarycznie. Według danych z piśmiennictwa żyje na roślinach z rodzaju urzet - Isatis L. i gorczycznik - Barbaraea R.Br. Postacie dojrzałe poławiano od maja do sierpnia, przeważnie w dolinach rzecznych na krzewach i roślinach zielnych.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Gdańsk (Lentz 1857, Lentz 1879); Dolny Śląsk: Sobótka (Letzner 1871, Letzner 1889, Gerhardt 1910, Pax 1921); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Kraków-Bielany (Rybiński 1903); Nizina Sandomierska: Tarnów (Stefek 1939); Beskid Zachodni: Cieszyn (Reitter 1870, Letzner 1871, Letzner 1889, Gerhardt 1910); Pieniny: Czorsztyn (Tenenbaum 1931), Kras koło Krościenka (Burakowski B.*); Polska (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy» (Siebold 1847, Zebe G. 1852, Schilsky 1888, Jakobson 1911); «Śląsk» (Seidlitz 1889, Jakobson 1911, Kuhnt 1912, Horion 1951); «Galicja» (Jakobson 1911)