Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Bruchus lentis Frölich, 1799
Opis w KFP:
[tom 15]
Gatunek rozprzestrzeniony w południowej części środkowej Europy, Euro­pie Południowej, Afryce Północnej, Azji Mniejszej, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. W Polsce jest notowany tylko z sześciu krain, ale prawdopodobnie we właściwych sobie siedliskach występuje również na innych obszarach. Rozwój larwalny odbywa w nasionach soczewicy jadalnej — Lens esculenta Mnch., przyczyniając się niekiedy do znacznego obniżania plonów tej rośliny uprawnej.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Głogów (Gerhardt 1891c, Gerhardt 1910, Schumann 1908), Poznań (Szulczewski 1922), Rzepin (Kamiński i Buderacka-Niechwiejczyk 1972); Nizina Mazowiecka: Warszawa (Kamiński 1972, Kamiński i Buderacka-Niechwiejczyk 1972); Dolny Śląsk: Wrocław, Legnica (Letzner 1871, Gerhardt 1891c, Gerhardt 1910), Świdnica (Gerhardt 1891c, Gerhardt 1910); Wzgórza Trzebnickie (Letzner 1871, Gerhardt 1891c, Gerhardt 1910); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Kraków (Wajgiel 1875); Beskid Zachodni: Cieszyn (Wanka 1927); Polska (Kulwieć 1907, Łomnicki M.A. 1913, Kuntze R. 1936, Borowiec 1980); «Śląsk» (Gerhardt 1866, Kuhnt 1912)