Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Otiorhynchus (Dorymerus) sulcatus (Fabricius, 1775)
Opis w KFP:
[tom 19]
Gatunek rozsiedlony od Wysp Brytyjskich i południowych obszarów Fennoskandii przez środkową część Europy po północne Włochy, zawleczony do Ameryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W Europie Środkowej rozmnaża się partenogenetycznie. W Polsce notowany z ośmiu krain, głównie w zachodniej części kraju. Zasiedla na ogół tereny otwarte; często poławiano go w parkach i ogrodach miejskich, na polach, pobrzeżach lasu i suchych zboczach. Postacie dojrzałe są aktywne o zmroku i nocą, w ciągu dnia kryją się pod kamieniami, opadłym listowiem, wśród mchów i w detrytusie. Żerują na pączkach liściowych, młodych pędach i liściach drzew i krzewów, również owocowych i roślin ozdobnych; powodują niekiedy duże szkody na plantacjach winorośli, malin i truskawek. M. Mazur* zbierał liczne okazy w Krakowie na rdeście sachalińskim — Polygonum sachalinense Schm. Samice pokolenia jesiennego, zimujące, składają jaja do gleby wczesną wiosną, samice pokolenia wiosennego — w czerwcu-lipcu. Jedna samica może złożyć od kilkadziesięciu do kilkuset jaj. Larwy żerują na korzeniach.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu: