Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Anthonomus (Anthonomus) ulmi (De Geer, 1775)
Opis w KFP:
[tom 20]
Gatunek zamieszkujący głównie zachodnią, południową i środkową część Europy, sięgający na północ po Danię, południową Szwecję i Finlandię; notowany też z Kaukazu. W Polsce rzadko i sporadycznie spotykany, znany głównie z południowej i zachodniej części kraju, jednak dane o jego występowaniu w Gdańsku i Głogowie oraz na Śląsku Górnym, Nizinie Sandomierskiej i w Sudetach Wschodnich są oparte na znaleziskach sprzed przeszło stu lat, w związku z czym wymagają potwierdzenia nowymi materiałami. Żyje wyłącznie na wiązie pospolitym — Ulmus campestris L. em. Huds. i wiązie szypułkowym — U. laevis Poll. Po ukończeniu diapauzy letniej w lipcu i sierpniu postacie dojrzałe pojawiają się na drzewach, gdzie od połowy września samice zaczynają składać jaja w pączki kwiatowe na górnej jednej trzeciej części ich wysokości. Jaja leżą w środku pączka, a miejsce złożenia jaja jest pokryte ciemną twardniejącą wydzieliną. Niekiedy jaja składane są także wczesną wiosną. W zależności od warunków klimatycznych młode larwy mogą żerować już od połowy stycznia i odżywiać się do początku maja. Przepoczwarczenie odbywa się wewnątrz wyżartego pączka. Od połowy maja ukazują się imagines, które żerują na liściach i jeszcze zielonych owocach, a następnie opuszczają drzewa i diapauzę letnią odbywają w ściółce liściastej i warstwie humusu.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Gdańsk (Lentz 1879, Horion 1951); Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Głogów (Letzner 1871, Gerhardt 1890b, Gerhardt 1910); Nizina Mazowiecka: Wiązowna koło Warszawy (Osterloff 1883), Warszawa (Smreczyński 1932, Dieckmann 1968); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Gerhardt 1890b, Gerhardt 1910, Polentz 1944, Dieckmann 1968, Horion 1970, Kania 1992), rezerwat Przełęk koło Nysy (Kuśka A.*); Górny Śląsk: Łubowice (Roger 1856, Letzner 1871, Gerhardt 1890b, Gerhardt 1910); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Częstochowa (Lgocki 1908); Wyżyna Lubelska: Opoka Duża woj. Tarnobrzeg (Cmoluch 1986b); Roztocze: Ulów woj. Zamość (Tenenbaum 1913, Cmoluch i in. 1994); Nizina Sandomierska: okolice Rzeszowa (Schaitter 1870); Sudety Wschodnie: Kłodzko (Zebe G. 1853); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1934); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Smreczyński 1972, Lucht 1987, Mroczkowski i Stefańska 1992); «Pomorze» (Horion 1951); «Prusy» (Siebold 1847, Zebe G. 1853, Lentz 1857); «Prusy Zachodnie» (Seidlitz 1891); «Śląsk» (Kuhnt 1912); «Galicja» (Łomnicki M.A. 1884); «Karpaty» (Nowicki M. 1873); «Hrabstwo Kłodzkie» (Letzner 1871, Gerhardt 1890b, Gerhardt 1910)