Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Ceutorhynchus sulcicollis (Paykull, 1800)
Opis w KFP:
[tom 21]
Gatunek rozprzestrzeniony od Syberii i Bliskiego Wschodu do zachodniej i południowej części Europy, notowany ponadto z Algierii; w Europie na północ sięgający po południowe obszary Fennoskandii. W Polsce chowacz granatek występuje na całym obszarze prócz wyższych partii górskich, nie jest jednak jeszcze notowany z dwóch krain. Żyje na gorczycy polnej — Sinapis arvensis L. i gorczycy jasnej — S. alba L., które występują jako chwasty na polach. Postacie dojrzałe spotykano poza tym na innych krzyżowych — Cruciferae, jak kapusta polna — Brassica campestris L., kapusta warzywna — B. oleracea L., stulisz lekarski — Sisymbrium officinale (L.) Scop., czosnaczek pospolity — Alliaria officinalis Andrz. i lak pospolity — Cheiranthus cheiri L. Samice składają jaja od jesieni do wiosny następnego roku (z przerwą w okresie zimowym) w ogonki, nerwy i miękisz blaszek liściowych, niekiedy w łodygi. Jaja są umieszczone pojedynczo, niekiedy po kilka razem, w wygryzioną uprzednio przez samicę jamkę, następnie zasklepioną sekrecją po złożeniu jaj. Larwy w kwietniu-lipcu żerują w łodydze, powodując powstawanie wrzecionowatych wyrośli, długości do 7 cm i szerokości około 1 cm. Niekiedy na łodydze kilka larw może wytworzyć obok siebie wspólne duże wyrośle, ale każda larwa przebywa w oddzielnej komorze. Przepoczwarczenie odbywa się w glebie. Stadium poczwarki trwa dwa-trzy tygodnie.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: Osowiec-Twierdza nad Biebrzą (Wanat M.*)

Uwagi:
Wykazany ze wszystkich krain oprócz Kotliny Nowotarskiej i Bieszczadów.