Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Caenorhinus interpunctatus (Stephens, 1831)
Opis w KFP:
[tom 18]
Gatunek zamieszkujący południową i środkową część Europy, na północ sięgający po Wyspy Brytyjskie, Danię i południową Szwecję, notowany także z Syberii i Algierii. W Polsce dość rzadko spotykany, znany z nielicznych stanowisk tylko w siedmiu krainach. Postacie dojrzałe po przezimowaniu w glebie ukazują się w kwietniu i przeżywają do lipca. Chrząszcze związane biologicznie z dębami. Samice składają jaja do ogonków liściowych lub do żyłek środkowych na liściu.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: Węgorzewo (Vorbringer 1907); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Gerhardt 1891c, Gerhardt 1901, Gerhardt 1910, Polentz 1933, Polentz 1940, Polentz 1942), Kanigóra i Zwierzyniec koło Oławy (Kuśka*), Wrocław-Wojnów (Wanat*); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska (Lgocki 1908, Smreczyński 1929, Kuntze i Noskiewicz 1938, Cmoluch 1979, Mazur M. 1983); Wyżyna Małopolska: Tworzyjanki koło Koluszek (Wanat*); Sudety Zachodnie: góra Górzec (Letzner 1871, Gerhardt 1891c, Gerhardt 1910); Beskid Zachodni (Wanka 1927, Knutelski 1987, Knutelski 1988); Beskid Wschodni (Trella 1934, Cmoluch 1979, Petryszak 1982); Polska (Lucht 1987); Polska Południowa (Kuntze R. 1936); «Prusy Wschodnie» (Dalla Torre i Voss 1937); «Śląsk» (Kuhnt 1912, Reitter 1916, Cmoluch 1979, Petryszak 1982)