Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Olibrus flavicornis (Sturm, 1807)
Opis w KFP:
[tom 12]
Gatunek rozsiedlony w południowej i środkowej części Europy, wykazywany też z Algierii i Zabajkala. Na ogół występuje lokalnie, przeważnie na stanowiskach kserotermicznych. W Polsce znany dotychczas tylko z ośmiu krain. Jako rośliny żywicielskie były podawane: pępawa dwuletnia — Crepis biennis L., kocanki piaskowe — Helichrysum arenarium (L.) Moench., oraz szarota — Gnaphalium L. i jastrzębiec — Hieracium L. Postacie dojrzałe przezimowują wśród korzeni traw i roślin zielnych.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Pomorskie: Bielinek nad Odrą (Zumpt 1931, Engel 1938, Horion 1960), okolice Kartuz (Horion 1960); Pojezierze Mazurskie: Pisz, Jedwabno (Horion 1960); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Letzner 1887, Arnold 1938, Horion 1960); Dolny Śląsk (Letzner 1887); Wzgórza Trzebnickie: Oborniki Śląskie (Letzner 1887); Roztocze: Florianka woj. Zamość (Tenenbaum 1918); Sudety Wschodnie: Kłodzko (Horion 1960); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1923c); Polska (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy» (Horion 1951)