Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Olibrus gerhardti Flach, 1889
Opis w KFP:
[tom 12]
Obszar rozmieszczenia tego gatunku obejmuje środkową część kontynentu europejskiego, na wschód najdalej wysuniętym stanowiskiem jest Orenburg. W Polsce bardzo rzadki, notowany tylko z trzech krain. Larwy żerują w lipcu i sierpniu w koszyczkach kwiatowych starca gajowego — Senecio nemorensis L. i starca Fuchsa — Senecio fuchsii Gmel. Postacie dojrzałe w okresie wegetacyjnym spotykane na kwiatach roślin złożonych (Compositae), w zimie pod opadłym listowiem i wśród mchów na pobrzeżach lasów.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Dolny Śląsk: okolice Wrocławia (Kuntze i Noskiewicz 1938, Noskiewicz 1950c); Sudety Zachodnie: Wleń (Flach 1889, Letzner 1889b, Gerhardt 1889c, Gerhardt 1910, Horion 1960); Beskid Zachodni: koło Cieszyna (Wanka 1920); «Śląsk» (Gerhardt 1891e, Ganglbauer 1899b, Reitter 1911, Kuhnt 1912, Łomnicki M.A. 1913, Jakobson 1915, Rüschkamp 1929c, Hetschko 1930c, Kinel i Noskiewicz 1930, Horion 1951); «Śląsk Zachodni» (Franz 1936); «Sudety» (Gerhardt 1889b)

Uwagi:
Sudety Zachodnie: locus typicus! dla O. gerhardti FLACH