Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Deporaus (Chonostropheus) tristis (Fabricius, 1794)
Opis w KFP:
[tom 18]
Gatunek rozsiedlony w południowej i środkowej części Europy, notowany ponadto z Kaukazu. W Polsce wykazywany z nielicznych stanowisk rozmieszczonych w siedmiu krainach południowych. Bionomia tego gatunku poznana niedostatecznie. Jako roślinę żywicielską większość badaczy podaje jawor — Acer pseudoplatanus L. Owady dojrzałe pojawiają się w kwietniu i poławiano je do lipca. Samice składają jaja do tutek sporządzonych z części liścia.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu: