Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Stenus (Nestus) nanus Stephens, 1883
Opis w KFP:
[tom 6]
Gatunek rozpowszechniony prawie w całej Europie, notowany również z Kaukazu i Syberii. W Polsce występuje prawdopodobnie na całym obszarze, jednak brak jeszcze udokumentowanych danych z wielu krain. Poławiany zarówno na terenach nizinnych, jak i górzystych, na wilgotnych polach i łąkach, na pobrzeżach rzek i stawów, zwykle pod kamieniami i rozkładającymi się szczątkami roślinnymi.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Koszalin (Lüllwitz 1916); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Letzner 1871, Letzner 1886, Szulczewski 1922, Benick 1949b); Nizina Mazowiecka (Szujecki 1958, Szujecki 1960, Szujecki 1968); Puszcza Białowieska: Białowieża (Szujecki 1960); Dolny Śląsk (Roger 1856, Letzner 1871, Letzner 1886, Gerhardt 1874, Schwarz i Letzner 1874, Benick 1949b, Szujecki 1960); Górny Śląsk (Kelch 1846, Roger 1856, Reitter 1870, Letzner 1871, Letzner 1886); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Poczesna woj. Częstochowa (Lgocki 1908); Góry Świętokrzyskie: Chełmowa Góra (Szujecki 1960); Sudety Zachodnie (Letzner 1871, Letzner 1886, Szujecki 1960); Sudety Wschodnie (Zebe G. 1852, Letzner 1871, Letzner 1886, Szujecki 1960); Beskid Zachodni (Kelch 1846, Roger 1856, Reitter 1870, Letzner 1871, Letzner 1886); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1930b, Szujecki 1960); Pieniny: Krościenko (Szujecki 1960); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Szujecki 1961); «Prusy» (Lentz 1857); «Śląsk» (Gerhardt 1910, Kuhnt 1912); «Galicja» (Łomnicki M.A. 1884); «Gubernia Piotrkowska» (Jakobson 1909)