Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Deubelia picina (Aubé, 1850)
Opis w KFP:
[tom 8]
Gatunek rozmieszczony od Irlandii i południowej Anglii, północnej Szwecji, Finlandii i Karelskiej ASRR przez całą środkową część Europy aż do Francji, Włoch, Bośni, Siedmiogrodu i Ukraińskiej SRR. W Polsce znany z nielicznych stanowisk i niewielu krain. Zasiedla tereny nizinne, niższe położenia na podgórzach, oraz górskie doliny rzeczne. Występuje w miejscach bagnistych, na torfowiskach, pobrzeżach wód i w wilgotnych lasach łęgowych. Znajdowany pod rozkładającymi się szczątkami roślinnymi, napływkami, wśród wilgotnych mchów i roślinności bagiennej.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Pomorskie: Kaczynos koło Malborka (Lentz 1876, Lentz 1879); Pojezierze Mazurskie: Puszcza Piska — Szeroki Bór (Szujecki 1966); Dolny Śląsk: Nysa (Gerhardt 1912b, Gerhardt 1912d, Hubenthal 1922, Horion 1967), Oława (Polentz 1932b); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1930b); Polska (Łomnicki M.A. 1913); «Prusy» (Schilsky 1888, Reitter 1909, Ihssen 1935, Horion 1951); «Prusy Wschodnie» (Schilsky 1909, Kuhnt 1912); «Śląsk» (Horion 1951); «Galicja» (Jakobson 1910)