Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Elateroides flabellicornis (Schneider, 1791b)
Opis w KFP:
[tom 11]
Gatunek znany głównie ze wschodniej części Europy, zwłaszcza z jej lesistych obszarów północnych, wykazywany poza tym z Syberii i Mandżurii. W Polsce chrząszcz bardzo rzadko notowany, znany dotychczas tylko z czterech krain, ale mimo braku udokumentowanych danych według J. Dominika (1957) występuje w całym kraju. Zasiedla głównie pniaki z drewnem dostatecznie wilgotnym, zwykle na drugi rok po ścięciu drzewa. Samice składają jaja w szpary kory i szczeliny drewna. Zasiedleniu mogą podlegać również stare pieńki, opanowane już uprzednio przez ten gatunek, wtedy samice składają jaja w stare chodniki wyjściowe. Larwy żerują, głównie w świerkach i jodach, rzadziej w dębach, grabach i olchach. Postacie dojrzałe ukazują się w maju. Gatunek ten nie powoduje większych szkód, gdyż na ogół wszędzie występuje rzadko.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku (Dommer 1850, Lentz 1857, Horion 1936c); Pojezierze Mazurskie (Horion 1936c, Horion 1953, Dominik 1957); Puszcza Białowieska: Białowieża (Horion 1953, Horion 1957); Beskid Zachodni: Cieszyn (Wanka 1915, Kolbe W. 1916b); Polska (Hicker 1925b, Dominik 1955b); «Prusy» (Siebold 1847, Zebe G. 1853, Gutfleisch 1859, Bach 1867b, Schilsky 1888, Schilsky 1909, Reitter 1911, Kuhnt 1912, Schenkling 1915); «Prusy Wschodnie» (Horion 1951, Lohse 1979)