Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Dorcadion pedestre (Poda, 1761)
Opis w KFP:
[tom 15]
Gatunek zamieszkujący Półwysep Bałkański, sięgający na północ po Austrię, Węgry, Słowację i Morawy oraz Mołdawię i południowo-zachodnią część Ukrainy — centrum jego występowania leży w Austrii, skąd znanych jest najwięcej stanowisk. W Polsce nie jest stwierdzony w sposób pewny. I. Schilsky (1888) podał go ze Śląska, prawdopodobnie omyłkowo, gdyż nie uwzględnił go w pracy późniejszej (1909). Pominął go również w wykazie chrząszczy śląskich J. Gerhardt (1910), natomiast dane o występowaniu po lewej stronie Bugu (Hildt 1917) opierały się na stanowisku leżącym poza naszą granicą, koło Kamieńca Podolskiego. Dane o znalezieniu tego gatunku jakoby w miejscowości Obora na Śląsku Dolnym nie znalazły później potwierdzenia i były kwestionowane (R. Scholz 1935j, Franz 1936). Ogólnikowa wzmianka o występowaniu D. pedestre (Poda) w południowo-wschodniej Polsce opierała się prawdopodobnie na danych odnoszących się do stanowisk leżących na obszarze górnego Bugu, znajdujących się obecnie poza naszą granicą. Z uwagi na rozmieszczenie ogólne nie wyklucza się znalezienia omawianego gatunku na obszarach sąsiadujących z Bramą Morawską i granicą południowo-wschodnią. Bionomia i cykl rozwojowy tego gatunku nie są poznane. Postacie dojrzałe spotykano od wczesnej wiosny do początku czerwca na stanowiskach z rzadką roślinnością trawiastą, na zboczach parowów, na skarpach rowów, poboczach dróg polnych i miedzach.
[tom 22]
Gatunek opisany z Grecji; obejmujący zasięgiem Półwysep Bałkański, na północ sięgający po Węgry, Austrię, Morawy, Słowację, Mołdawię i południowo-zachodnią część Ukrainy. W Polsce notowany ze Śląska prawdopodobnie błędnie; wzmianka ogólnikowa o występowaniu w południowo-wschodniej Polsce opierała się na danych odnoszących się do stanowisk leżących obecnie poza naszą granicą. Z uwagi na brak udokumentowanych danych o występowaniu Dorcadion pedestre (Poda) w naszym kraju, nie zaliczamy go do fauny Polski.
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Dolny Śląsk: Obora woj. Legnica (Polentz 1933, Polentz 1935), na północ od Legnicy (Noskiewicz 1950c); Polska południowo-wschodnia (Plavilstshikov 1958); «Śląsk» (Schilsky 1888); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Brama Morawska (Pawłowski J. 1995)