Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Harpalus (Harpalus) tenebrosus Dejean, 1829
Opis w KFP:
[tom 3]
Gatunek rozmieszczony w zachodniej, południowej i środkowej Europie. W Polsce rzadko i pojedynczo spotykany. Przez G. Polentza (1937) wykazany ogólnie ze Śląska podgatunek Harpalus tenebrosus centralis Schaub. wraz z odmianą solieri Dej. został przez niego samego później (1938) wykreślony z wykazu fauny tego obszaru. Warunki ekologiczne słabo poznane. Na Wyżynie Małopolskiej w Niecce Nidziańskiej spotykany na glebie wapiennej i gliniasto-piaszczystej, słabo ocienionej niską i rzadko rozstawioną roślinnością (B. Burakowski*).
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.

Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Nizina Wielkopolsko-Kujawska: Wielkopolska, część zachodnia (Szulczewski 1922, Arnold 1935b); Górny Śląsk (Kolbe W. 1924, Nowotny 1925b, Nowotny 1925i, Hedwig 1928b, Horion 1941, Horion 1957b); Wyżyna Małopolska: Busko-Zdrój, Kików i Wełecz pow. Busko-Zdrój (Makólski*); «Śląsk» (Letzner 1871, Burmeister 1939, Horion 1951)