Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Abraeus parvulus Aubé, 1842
Opis w KFP:
[tom 5]
Gatunek rzadko spotykany, rozmieszczony w południowej i środkowej Europie. W Polsce jest chrząszczem rzadko spotykanym, łowionym jedynie na kilku stanowiskach nizinnych. Występuje w starych, dziuplastych drzewach (dąb, buk, brzoza, lipa), prowadząc skryty sposób życia w trocinach lub zmurszałym drewnie w sąsiedztwie gniazd mrówek Lasius brunneus (Latr.), Lasius fuliginosus (Latr.) i Formica sanguinea Latr.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pojezierze Mazurskie: bez miejscowości (Mazur S. 1973c); Nizina Mazowiecka: Warszawa-Natolin (Mazur S. 1972, Mazur S. 1973c); Dolny Śląsk (Gerhardt 1888d, Gerhardt 1910, Letzner 1888, Bickhardt 1911, Scholz R. 1911b, Polentz 1932); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Horion 1949); «Prusy» (Reitter 1909, Kuhnt 1912); «Śląsk» (Kuhnt 1912, Hinke 1919, Horion 1949, Horion 1951, Mazur S. 1973c)