Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Velleius dilatatus (Fabricius, 1787)
Opis w KFP:
[tom 7]
Rzadko spotykany, lokalny, choć szeroko rozprzestrzeniony gatunek, wykazywany z Europy, Syberii, Chin i Japonii. W Europie notowany głównie ze środkowej części oraz z nielicznych stanowisk w Anglii, Danii, południowej części Szwecji i Finlandii, na zachód sięgający do Francji, a na południe do północnych Włoch i Bałkanów. W Polsce wykazany z nielicznych, rozproszonych stanowisk. Żyje w sąsiedztwie gniazd szerszeni, zazwyczaj pod gniazdami wśród jego opadłych szczątków, resztek pokarmu i ekskrementów szerszeni. Prowadzi drapieżny sposób życia, odżywiając się larwami muchówek, żerujących w wymienionych materiałach. Postacie dorosłe znajdowane również na soku wyciekającym z drzew, zwłaszcza dębów, niekiedy także koło takich drzew wśród mchów, pod opadłymi liśćmi i w ściółce.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Otomin woj Gdańsk (Dommer 1850, Lentz 1857), Czermin woj. Szczecin (Dietl 1896), Kadyny woj. Elbląg (Kinelski i Szujecki 1959); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Kessler 1916, Polentz 1936d); Nizina Mazowiecka (Szujecki 1960b, Szujecki 1968); Dolny Śląsk (Letzner 1871, Letzner 1886, Scholz R. 1903, Scholz R. 1917b, Scholz R. 1927d, Gerhardt 1907, Gerhardt 1910, Polentz 1932); Górny Śląsk (Roger 1856, Reitter 1870, Letzner 1871, Letzner 1886, Kolbe W. 1924); Roztocze: Klemensów woj. Zamość (Tenenbaum 1918); Sudety Zachodnie (Gerhardt 1907, Gerhardt 1910); Beskid Wschodni: Budy koło Przemyśla (Trella 1930b); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Horion 1965); «Prusy» (Zebe G. 1852, Horion 1965); «Śląsk» (Weigel 1806, Kuhnt 1912, Chappuis 1917b, Arndt 1924, Kolbe W. 1927); «Gubernia Warszawska» (Jakobson 1909)