Przeglądaj:

»

Rodzaj (wybór zakresu):
A-C D-F G-I J-L M-O P-R S-U V-Z   A-Z
Rozmieszczenie jako:

»


»



»

»
» Nr KFP:
»
search_arrow gatunek: Diastictus vulneratus (Sturm, 1805)
Opis w KFP:
[tom 9]
Gatunek rozmieszczony głównie w Europie Wschodniej i Środkowej, na północ docierający do południowych części Anglii i Szwecji, na zachód do Francji północnej i środkowej, a na południe do Włoch i Półwyspu Bałkańskiego, wykazywany także z Syberii Zachodniej. W Polsce znany z nielicznych, rozproszonych stanowisk. Występuje na obszarach nizinnych i w niższych położeniach górskich. Zasiedla głównie gleby piaszczyste, rzadziej margliste. Poławiany od kwietnia do lipca oraz pojedynczo na jesieni, wśród rozkładających się szczątków roślinnych i pod kamieniami. Bionomia nie znana.
map - KFP regions powiększ
Występowanie w krainach faunist. wg KFP

[bez aktualizacji]
UWAGA
To jest strona archiwalna. Aktualne dane o gatunku zawiera Mapa Bioróżnorodności.
KLIKNIJ TU, aby je zobaczyć.
Bieżąca strona to przeglądarka danych zdigitalizowanego Katalogu Fauny Polski.
Baza BioMap dostarcza nowe dane o gatunkach
i więcej narzędzi wyszukiwania.


Rozmieszczenie jako:
Dane o rozmieszczeniu:
Pobrzeże Bałtyku: Koszalin (Lüllwitz 1916), Gdańsk (Horion 1958); Pojezierze Pomorskie (Schmidt G. 1935, Kleine 1940, Horion 1958); Nizina Wielkopolsko-Kujawska (Letzner 1871, Letzner 1888, Gerhardt 1910, Koerth 1916b, Szulczewski 1922, Riabinin 1952, Horion 1958); Nizina Mazowiecka: Warszawa-Bielany (Hildt 1896); Dolny Śląsk (Letzner 1888, Gerhardt 1904, Gerhardt 1910); Wyżyna Krakowsko-Wieluńska: Kraków (Horion 1958); Wyżyna Lubelska: Puławy (Jakobson 1915b); Beskid Wschodni: okolice Przemyśla (Trella 1937); Polska (Łomnicki M.A. 1913, Stebnicka 1976); «Pomorze» (Horion 1951); «Prusy» (Dommer 1850, Lentz 1857, Horion 1951); «Prusy Zachodnie» (Horion 1958); «Śląsk» (Zebe G. 1852, Kuhnt 1912, Horion 1951)